Studiedagar

Hej
På måndag och tisdag är det studiedagar i Sigtuna kommun. Fritids är öppet som vanligt på Höjden och jag hoppas att ni som är där får fina dagar tillsammans. Till er som är lediga helt, passa på att vila lite extra och läs en god bok! Lärarpersonalen i Sigtuna kommun kommer under morgondagen att vara på en mycket speciell och intressant föreläsning! Vi har det stora nöjet att få lyssna och lära av den brittiske professorn Dylan Wiliam. Han visar på givande forskning och pratar om formativ bedömning i klassrummen. Dylan Wiliam visar att arbetssättet har mycket stor positiv inverkan på elevers skolprestationer. Jag tycker att det är viktigt att ni elever och föräldrar får information om vad lärarnas fortbildning handlar om. Det är en viktig del av utvecklingen i klassrummet sedan och om vi alla, elev-skola-hem vet lite mer om vad som är fokus så tror jag att vi lättare förstår varandra och kan stötta eleverna vidare mot sina mål!

En definition av formativ bedömning:
”Bedömning fungerar formativt när bevis för elevens prestation tas fram, tolkas och används av lärare, elever eller deras kamrater för att besluta om nästa steg i undervisningen som förmodligen blir bättre, eller bättre grundade, än de beslut de skulle ha fattat om bevis inte funnits.”

Ur Att följa lärande – formativ bedömning i praktiken av Dylan Wiliam

En förklaring av Formativ bedömning enligt Wikipedia som säger mycket:

”Formativ bedömning är den kontinuerliga bedömningsprocess, minut för minut, timme för timme, där elever får en förståelse för vad som ska läras och olika kvaliteter i lärandet och där läraren genom sin bedömning anpassar (formerar, därav begreppet) undervisningen så att den bättre möter elevernas omedelbara inlärningsbehov. Bedömningen innesluter en åtgärd och bidrar till förståelse för hur ”koden ska knäckas”.” (wikipedia)

Läs gärna mer på hans egen hemsida:
http://www.dylanwiliam.org/Dylan_Wiliams_website/Welcome.html

I Sverige lyssnar vi gärna på Christian Lundahl som är professor och universitetslektor på institutionen för utbildning, Karlstad universitet och Stockholms universitet när han pratar om bedömning.
Läs gärna mer här: http://www.bedomningforlarande.se/node/7

Ha en fin vecka & ta hand om varandra!
Cecilia

Detta inlägg publicerades i Information, Rektorsögat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s