Månadsinfo på Höjden

Hej!
Välkommen december och julmånaden! Lite snö ligger kvar på backen och vi hoppas på mer så att det blir ”riktig vinter”. Våra tvåor bjöd på adventssamling i måndags och det blev ett bra startskott för julkänslan! Terminen närmar sig sitt slut och vi har lite svårt att förstå hur fort denna höst har gått.
Ännu kvarstår några arbetsveckor att slutföra många arbetsuppgifter för eleverna. Årskurs 6 har genomfört de muntliga Nationella proven i svenska, matematik och engelska. Sexorna ska nu också få sitt första terminsbetyg. Heja Er!

I dag den första december så kör vi i gång med ”decemberutmaningen” som jag skrev om i ett tidigare inlägg: https://steningehojden.wordpress.com/2016/11/28/decemberutmaning-pa-hojden/
Nu satsar vi allt vi kan på läsning hela december och fram till skolstarten igen den 10 januari. Vi behöver hjälp av Er föräldrar i detta! Läsningen är så otroligt viktig för ditt barn, allt vi gör i skolan och även i övrigt i livet klarar vi så mycket bättre om vi har en god läsförmåga och en god läsförståelse. Sedan vill vi att alla elever ska uppnå den där fantastiska känslan att bli djupt försjunken i en bok, via högläsning eller när man läser själv!
Ta vara på dessa lässtunder med ditt barn!
Mer info kommer från alla klasser i dag!
Håll i gång läsningen hela jollovet, bättre en kortare stund men varje dag än en lång stund och sällan….

untitled

För en tid sedan så hade vi besök av polisen och en representant från Sigtuna kommun kring trafiksituationen utanför skolan. Vi är många som är oroliga för att det är många bilar som ska lämna samtidigt på morgonen. Många bilar parkerar längs med vägen upp och andra bilar kan knappt passera. Samtidigt rör sig alla våra elever som kommer gående till skolan på samma plats. Det känns inte bra och det finns bara ett övergångsställe på platsen. Förändringar kommer att ske och inom kort så kommer även bussen att börja trafikera utanför skolan. Det byggs en vändzon, en cirkel vid byggarbetsplatsen där bussen ska vända, det blir också en bra väg för er som ska lämna av era barn! Vi uppmanar även till att låta barnen gå, cykla, åka buss till skolan om det är möjligt. Detta beror ju så klart på avstånd och ålder. Tillsammans behöver vi i alla fall tänka över hur vi kan få en bättre situation med trafiken runt skolan.

En icke så rolig information rör kräksjuka som pågår lite överallt just nu och även här i skolan. Viktigt att vi håller på att eleverna är hemma tills de är helt friska (48h`s regeln). Här kommer info från vår skolsköterska:

Vad är vinterkräksjukan: Vinterkräksjukan orsakas av ett calicivirus som är mycket smittsamt. Inkubationstiden är 12-48 timmar, det vill säga tiden från smitta till dess att sjukdomen bryter ut. Vinterkräksjukan börjar ofta mycket hastigt med kräkningar, diarréer och magsmärtor. Dessa pågår i ett till tre dygn.

Hur smittar vinterkräksjukan:

 • Vinterkräksjuka smittar mycket lätt
 • En sjuk person kan föra smittan vidare direkt eller indirekt
 • Viruset sprids genom till exempel dörrhandtag, toalettsitsar och liknande
 • Viruset sprids genom mat som hanterats av smittad person
 • Viruset kan spridas via råa skaldjur eller mat som inte har upphettats tillräckligt

Vanliga symtom vid vinterkräksjukan: Symtomen kommer snabbt efter det man blivit smittad. Inkubationstiden är 12-48 timmar, därefter drabbas den som smittats av plötsligt illamående, kräkningar, diarré och eventuellt magsmärtor. Kräkningar och diarréer pågår i cirka 1-3 dagar.

Behandling vid vinterkräksjukan: Det är viktigt att dricka mycket vid vinterkräksjuka. Att dricka vätskeersättning är bra eftersom kroppen förutom vätska även förlorar salter. Kroppen tar till sig vätskan bäst genom att man dricker lite i taget med täta mellanrum.

När diarréerna avtar kan man äta som vanligt igen, men fortsätt att dricka mycket vätska så länge avföringen är lös. Vätskeersättning kan köpas på apotek.

Så förebyggs vinterkräksjuka

 • Det går att undvika vinterkräksjukan genom att hålla god hand- och livsmedelshygien
 • Tvätta händerna noga, före måltider och efter toalettbesök
 • Använd flytande tvål och pappershandduk på skolor, förskolor, arbetsplatser och offentliga miljöer
 • Undvik att äta av bufféer där många rör vid maten
 • Undvik magsjuka personer

Sök vård:  Sjukdomen är inte farlig utan går över på ett par dagar. Kontakta vårdcentral om du inte får i dig tillräckligt med vätska, har vätskebrist eller om du kissar mycket mindre än vanligt.Tecken på uttorkning är mörk, sparsam urin, trötthet och torra slemhinnor. Vätskebalansen är balansen mellan kroppens vätska, natrium och kalium. Därför är det viktigt att tillföra både vätska och salter för snabbare återhämtning.

Goda råd: En bra regel vid vinterkräksjuka är att man ska vara helt frisk i minst 48 timmar innan man går tillbaka till arbete, skola eller andra aktiviteter för att minska smittspridning. En god handhygien är det bästa sättet att skydda sig. Flytande tvål är att föredra, snarare än handsprit eftersom viruset inte slås ut av spriten. Däremot kan spriten komplettera eftersom den tar död på andra smittämnen. Ett annat tips är att använda pappershanddukar på offentliga toaletter, eftersom tyghanddukar ökar risken för smittspridning. Detta för att inte smitta andra.

Med vänlig hälsning Patricia, Skolsköterska.

 

Viktiga datum December:

9/12 Firar vi Nobeldagen här på skolan med lite olika festligheter!

13/12 Föräldrar till eleverna i klass 1 är välkomna till luciamorgon kl.8:30.

21/12 Eleverna har julavslutning kl.8:10-10:30. Vi kommer att ha en storsamling med sång och sedan juldans tillsammans i idrottshallen. Alla klasser avslutar i klassrummen och önskar varandra God Jul. Ingen skollunch serveras denna dag. De elever som ska vara kvar på fritidshemmet har redan anmält sin omsorg. Vill någon av er föräldrar vara med denna dag så är ni givetvis varmt välkomna!

Måndag 9 januari är hela verksamheten stängd för planeringsdag.

Tisdag 10 januari börjar vårterminen enligt ordinarie schema.

 

Vi önskar Er alla en riktigt fin adventstid under december!

Cecilia & personalen på Höjden

images

Detta inlägg publicerades i Månadens Höjdeninfo. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Månadsinfo på Höjden

 1. Pingback: Veckoinformation | Höjdarna04

 2. Pingback: Veckobrev v.48 | Treorna på Höjden

 3. Pingback: Veckobrev v 48 | Steningehöjdens tvåor bloggar

 4. Pingback: Viktig information | Steningehöjdens Skola F-6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s