Valborg och skolavslutningar!

Hej alla föräldrar och vårdnadshavare!


Valborgsmässoafton och skolavslutningarna börjar närma sig med rasande fart! På grund av pandemin kommer kommunen inte ha några arrangerade evenemang i år. Dock vet vi av erfarenhet att ungdomar brukar arrangera sina egna träffar ändå! Vi på trygghetsenheten skulle vilja skicka med några råd och lite information inför den kommande tiden:
Ni har säkert hört det förut men både Valborg och skolavslutningarna är vanliga tillfällen då ungdomar prövar alkohol för första gången. Ungdomars användning av alkohol har generellt gått ner sedan 1990-talet, vilket bl. a. är ett resultat av att föräldrar och andra vuxna har slutat att köpa ut alkohol. I senaste Stockholmsenkäten som utfördes under 2020 i Sigtuna kommun, kan vi dock se att synen på att köpa ut eller låta ungdomar smaka på alkohol hemma, har börjat ändras en aning och bli mer tillåtande. Här kommer lite information kring det:

 • Undersökningar visar att 9 av 10 tonåringar tycker att det är fel av föräldrar att köpa ut alkohol. Förmodligen tjatar tonåringar för att se var gränsen går men det betyder inte att de vill att föräldern ska ge med sig.
 • Som de flesta säkert vet är det förbjudet enligt lag att köpa ut alkohol till personer under 20 år. Påföljden kan bli fängelse eller böter.
 • Ungdomar som har föräldrar som köper ut alkohol dricker generellt mer alkohol än andra ungdomar.
 • Många vuxna tror att man har bättre koll på vad ungdomen dricker om man själv köper alkoholen. Ungdomens målsättning är dock oftast att bli berusad så den som får alkohol med sig hemifrån kommer troligtvis bara att lägga till den alkoholen till den mängd de annars fått tag i. Det finns inga undersökningar som visar att ungdomar som får alkohol hemma kontaktar langare i mindre utsträckning eller dricker mindre.

Men hur ska man hantera ungdomar och alkohol då? Här kommer några tips:

 • Våga prata om alkohol! 9 av 10 tonåringar tycker att det är bra att föräldrarna pratar med dem om alkohol och dess effekter. Om du är orolig, visa att du är det och förklara varför.
 • Våga sätta gränser! Ju tydligare gränser, desto lättare är det för din tonåring att vet vad som förväntas och tonåringen kan själv ta ställning eller följa de regler som du som förälder satt upp.
 • Stäm av med andra föräldrar hur de gör! Det där med att ”alla andra får…” stämmer oftast inte.
 • Kom ihåg att du är en förebild och att du genom dina egna vanor förmedlar budskap och värderingar till din tonåring.

  I övrigt kan man engagera sig genom att ta en extra kvällspromenad i närområdet under kvällar och helger, gärna tillsammans med andra tonårsföräldrar! Vill man engagera sig mer så är ni är varmt välkomna att kontakta Nattvandring i Märsta via Facebook eller genom deras Instagramkonto Nattvandrarna_marsta_sigtuna.

  Vi vill även tipsa om att kontakta Fältarbetarna som arbetar uppsökande, förebyggande och relationsskapande med ungdomar. Deras gemensamma telefonnummer är 070-4290879 som ni kan ringa om ni har frågor eller funderingar kring ungdomar i kommunen.
  Det går även bra att kontakta MiniMaria som vänder sig till ungdomar i ålder 13-20 år och deras föräldrar, när det finns en oro för användning av alkohol och droger. Telefonnummer är 08-591 263 71.

  För mer information gällande ungdomar och alkohol är http://www.iq.se/tonarsparloren en bra websida att besöka. Där finns massor av bra tips!
  Har ni frågor gällande trygghets- och säkerhetsarbetet i kommunen, tveka inte att kontakta oss på Trygghetsenheten på sakerhet@sigtuna.se. Följ oss även gärna på vårt Instagramkonto TrygghetscenterSigtuna för löpande information om trygghets- och preventionsarbetet i kommunen.
  Med detta önskar vi en fin vår!

  Med vänliga hälsningar
  Karin Gibson
  Säkerhetsstrateg
  Trygghetsenheten
  Sigtuna kommun

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s