Elevledda utvecklingssamtal

På Steningehöjdens skola genomför eleverna ”Elevledda utvecklingssamtal”. Det innebär att eleven självklart är huvudpersonen och själv leder mötet och berättar om sitt lärande. Samtalen ligger strategiskt i september och januari månad. Eleverna bjuder in er föräldrar till sitt samtal, ni träffas ensamma i ca.15-20 minuter. Eleven leder då sitt samtal via sin presentation som har bearbetats vid många tillfällen. Presentationen handlar om elevens lärande i olika ämnen, socialt-trivsel och tankar framåt. Därefter kommer mentorn in och deltar i sista delen av samtalet. Vid varje samtal sätter eleven upp nya mål i samråd med mentor och er föräldrar i sin individuella utvecklingsplan.
Därefter har eleven terminen på sig att arbeta mot målen, i samarbete med sin mentor och sina klasskamrater.

Eleverna lägger ner mycket arbete och värdefull tid på att förbereda sig inför samtalet genom självskattning på olika sätt. Det är väl investerad tid eftersom det ger eleverna en mycket god bild av sig själv och sin läranderesa.
Vad är målen?
Vart står jag i dag?
Hur ska jag ta mig dit?
Vilket stöd önskar/behöver jag på vägen?

När eleverna blir medvetna om sin egen ”resa” så upplever vi att de lättare kan förstå samtalen kring lika-olika. Att alla på arbetsplatsen=vår skola lär på olika sätt och behöver träna på olika saker. Därför är namnet på måldokumentet också tydligt, Individuell utvecklingsplan.

Du som förälder, fundera över vilka frågor du vill ställa till ditt barn under samtalet? Hur kan du ge ditt barn positiv feedback som stärker eleven att ta nya kliv?
Eleverna är ofta lite pirriga, de har övat och de är stolta över det arbete som du ska få ta del av!
Ta vara på denna viktiga stund tillsammans! Vi genomför samtalen under elevernas arbetstid när de är som piggast. Vi tackar dig som förälder för att du kommer till mötet!

Så här säger skolverket om utvecklingssamtal:

Skolverket:

”Minst en gång varje termin ska eleven, elevens vårdnadshavare och läraren ha ett utvecklingssamtal. Samtalet handlar både om elevens kunskapsutveckling och sociala utveckling i förhållande till läroplanen, kursplaner och kunskapskrav.

Utvecklingssamtalet är en mycket betydelsefull del av arbetet med elevens skriftliga individuella utvecklingsplan. Läraren upprättar utvecklingsplanen tillsammans med eleven och vårdnashavaren vid utvecklingssamtalet. Den består av två delar: omdömen och framåtsyftande planering”.

De skriftliga omdömena får eleverna nu en gång per läsår, i maj månad. Våra tidiga Elevledda utvecklingssamtal gör att vi redan från månadsskiftet jan/feb. kan arbeta intensivt utifrån de nya uppsatta målen resten av terminen.

Varmt välkomna till Höjdens Elevledda utvecklingssamtal:-)

8 kommentarer till Elevledda utvecklingssamtal

 1. Pingback: Veckobrev. 4 | Förskoleklassen på Steningehöjden bloggar

 2. Pingback: Välkomna till Elevledda utvecklingssamtal | Steningehöjdens Skola F-6

 3. Pingback: Elevledda utvecklingssamtal | Steningehöjdens ettor bloggar

 4. Pingback: Reflektion från föräldramötet | Steningehöjdens Skola F-6

 5. Pingback: Januari/februari info på Höjden | Steningehöjdens Skola F-6

 6. Robin och Oxana Walian skriver:

  Hej .
  Vi vill gärna båda föräldrar vara med utvecklingssamtal om tiden är mellan kl 08-930 på förmiddagen .

  Gilla

  • Hej!
   Vi fördelar tider till alla elever på skolan och hoppas att ni föräldrar har möjlighet att närvara vid den tid som ni har blivit tilldelad. Annars finns möjligheten att byta med varandra/ta kontakt med någon annan förälder i klassen.

   Gilla

 7. Robin och Oxana Walian skriver:

  Hej !
  Vår önskemål är mellan 08-9:30 när ni ska börja och skriva tiden innan .

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s