Varför har vi bloggar??

En blogg är rolig och inspirerande!
Bloggen skapar en nyfikenhet och en förbättrad delaktighet i lärandet. Med bloggen som nav kan man dokumentera skolarbetet med text, foto och film. Du kan samla allt på en plats, till exempel veckobrev, läxinformation, schema och annan viktig information som rör klassen. Detta gör även föräldrar mer delaktiga i sitt barns skolgång och en fin service kring informationsdelen.
Med bloggen så utvecklas både lärarens och elevernas digitala kunskap. En av de absolut främsta fördelarna med bloggen är att eleverna får chans att visa upp sina arbeten och dela dem med andra, riktiga mottagare! En elev sa till mig en dag med stora ögon ”hela världen kan ju läsa det vi skriver”. Ja, det är ju fantastiskt och det gör att eleven är mer noggrann med sitt arbete. Alla vill ju lämna i från sig något man är nöjd och stolt över när det ska publiceras och ses av många utanför klassrummets väggar. Detta ger oss en kvalitétshöjning hos eleverna och även hos pedagoger. Alla vill leverera hög kvalíte om hela världen kan se!
Eleverna kommer också att ha egna inloggningar i bloggen. Elevernas delaktighet och vad vi kan publicera på bloggen har inga gränser utan här gäller det bara att tänka kreativt och använda olika digitala resurser.
Att skapa flippfilmer (ett flippat klassrum) och lägga upp dem på youtube och sedan publicera dem på bloggen är en annan idé. Filmerna kan också ligga kvar som länkar. Till en film kan ett formulär skapas som kan vara en läxa till eleverna som de ska svara på i bloggen.
I bloggarbetet blir det självklart och en naturlig diskussion att arbeta med källkritik. Vilka bilder får vi använda oss av? Kan jag skriva hur som helst? Behöver jag tala om var jag har hämtat min text och mina bilder?
Bloggen är slutligen en del i att arbeta formativt med lärandet. Eleven i fokus där målen är tydliggjorda och elevens delaktighet att nå sina mål blir stora! Bloggen blir en viktig del av helheten!

På Steningehöjdens skola har vi klassbloggar, rektorsblogg, fritidsblogg, idrottsblogg, musikblogg… Vi skickar väldigt sällan hem lösa blad vilket också är bra för miljön.

Titta på filmbeskrivningen här:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s